loader
RO e-transport ANAF Cost Contab-1

RO e-Transport

Tot cu aceasta data intra in vigoare si Ordinul ANAF 802/2022, care reglementeaza sistemul RO E-TRANSPORT. Acest sistem presupune monitorizarea bunurilor cu risc fiscal ridicat, a caror lista detaliata o veti regasi in prezentul Ordin, care este asemanatoare cu lista bunurilor din Ordinul ce reglementeaza sistemul RO e-Factura, dar cu mici deosebiri.

Grupele majore din acest Ordin sunt urmatoarele:

  • Legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare
  • Fructe comestibile; coji de citrice sau de pepeni
  • Bauturi, lichide alcoolice si otet
  • Sare, sulf, pamanturi si pietre, ipsos, var si ciment
  • Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, tricotate sau crosetate
  • Imbracaminte si accesorii de imbracaminte, altele decat cele tricotate sau crosetate
  • Incaltaminte, ghete si articole similare; parti ale acestor articole
  • Fonta, fier si otel

Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a bunurilor cu risc fiscal ridicat revine urmatorilor utilizatori:

a) destinatarului inscris in declaratia vamala de import, respectiv expeditorului inscris in declaratia vamala de export, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operatiunilor de import sau export, dupa caz;
b) beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
c) furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, dupa caz;
d) depozitarului, in cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cat si pentru bunurile incarcate dupa depozitare sau dupa formarea unui nou transport pe teritoriul national din una sau mai multe partide de bunuri.

Acestia, vor avea obligatia declararii acestor bunuri prin sistemul RO e-Transport, prin generarea unui cod UIT, care va fis pus la dispozitia transportatorilor si a autoritatilor abilitate.

Obligatia de declarare nu cade in sarcina transportatorului, dar acestia, au obligatia sa se asigure de intrarea in posesie a acestui cod UIT, in caz contrar se risca sanctiuni semnificative si chiar confiscarea marfurilor.

In perioada imediat urmatoare, vom reveni cu informatii suplimentare si procedura de inrolare si transmitere, in cele doua sisteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

×

Bună!

O echipă de profesioniști vă stă la dispoziție. Cu ce vă putem ajuta?

×