
RO e-Factura
Incepand cu 1 iulie 2022 potrivit Ordinului ANAF 12/2022, sunt reglementate o serie de produse cu risc fiscal ridicat, care in relatia B2B (business to business), adica intre entitatile cu personalitate juridica, presupune inregistrarea si declararea acestora prin sistemul electronic RO e-Factura.
Lista detaliata acestor produse o puteti regasi in Ordinul ANAF 12/2022, iar mai jos sunt prezentate grupele majore:
- Legume, fructe, rădăcini şi tuberculi alimentari, alte plante comestibile
- Băuturi alcoolice
- Construcţii noi
- Produse minerale (apă minerală naturală, nisip şi pietriş)
- Îmbrăcăminte şi încălţăminte
In relatia B2G (business to gouverment), adica in relatia cu institutiile statului, sistemul RO e-Factura este obligatoriu pentru absolut toate bunurile si serviciile livrate.
Tranzactiile B2C (business to coustomer), adica livrarea catre personae fizice, nu presupune utilizarea acestui sistem.
O altă măsură luată a fost introducerea obligației unităților afiliate de a transmite facturile emise către titularii voucherelor de vacanță și în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, începând cu data de 1 aprilie 2022. Această obligație a fost instituită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 131/2021.
Inregistrarea in sistemul RO e-Factura, presupune declararea in registrul ANAF al utilizatorilor acestui sistem, iar pentru transmiterea facturilor care trebuiesc generate in mod electronic, se va obtine semnatura electronica, care va permite transmiterea acestora prin spatiu privat virtual.
In perioada imediat urmatoare, vom reveni cu informatii suplimentare si procedura de inrolare si transmitere, in cele doua sisteme.